image-6925

Tove Janssonin ikoninen kukkaseppele – Miten muotokuvaus inspiroi syntymäpäiväperinnettä

Snork

 


Miksi Tove Jansson kuvattiin niin usein kukkaseppele päässään? Vastaus löytyy maagisesta kohtaamisesta yhden Ruotsin kuuluisimman muotokuvaajan, Hans Geddan, ja Toven välillä.


Kevättalvella 1967 valokuvaaja Hans Gedda oli kuvaamassa Tove Janssonia. Gedda oli nuori ja hieman jännittynyt. Tästä huolimatta tapaamisesta Tove Janssonin kanssa syntyi upea muotokuva, joka oli viimeksi esillä valokuvataidenäyttelyssä Tukholman Fotografiskassa vuonna 2023. 

Hans Geddasta tuli yksi Ruotsin tunnetuimmista valokuvaajista. Hän on kuvannut monia modernin historian ikonisimpia henkilöitä, kuten Nelson Mandelaa, Andy Warholia ja lukemattomia muita politiikan ja populaarikulttuurin kansainvälisiä tähtiä.

Tove Janssonin muotokuva oli tarkoitus sisällyttää Böckernas Värld -lehden juhannusnumeroon ja Geddan mielestä kukkaseppele sopisi kuvauksiin. Kevättalvi ei kuitenkaan tarjonnut luonnonkukkia, mutta Tove järjesti seppeleen, josta Geddan valokuvan tavoin tuli myös ikuinen.

Janssonin perheen syntymäpäivätraditio

Seppele säilyi Janssonin perheessä vielä pitkään kuvan ottamisen jälkeen. Tove Janssonilla oli tapana käyttää seppelettä syntymäpäivinään 9. elokuuta, joita vietettiin yleensä Klovharunin saarella Pellingin saaristossa. Seppeleestä tuli kiertävä esine, jota lainattiin saaristossa syntymäpäiviä viettäville perheenjäsenille ja ystäville. Lue lisää Tove Janssonin syntymäpäiväjuhlista.

Tove Jansson wreath
Tove Janssonin tekemä kranssi valokuvaukseen Hans Geddan kanssa.

Se, että Hans Gedda ehdotti kukkaseppelettä kuvauksia varten, liittyy pohjoismaiseen perinteeseen sitoa ja käyttää kukkaseppeleitä osana juhannusjuhlia. Suomessa ja Pohjoismaissa juhannuksen viettäminen perustuu esikristilliseen perinteeseen, jossa juhlitaan kesäpäivänseisausta. Myös kukkaseppeleiden sitomisen perinne juhannuksena juontaa juurensa esikristilliseltä ajalta.

Kuvitettuja kransseja

Uransa aikana Tove Jansson piirsi lukuisia kukkaseppeleitä, jotka on kuvitettu Muumeilla. Niistä on käytetty eri versioita esimerkiksi eri muumikirjojen painoksissa, joissa ne ovat muun muassa kehystäneet sivun, johon kirjan omistaja on voinut kirjoittaa nimensä. Eräällä saksalaisella kustantajalla oli painoksissaan jopa kuusi erilaista seppeleen muotoa. Lue lisää Tove Janssonin kranssikuvituksista

Tove Jansson illustration wreath
  Tove Janssonin kuvittama kranssi, italiankieliseen Taikatalvi-väripainokseen, 1961.

Väritä oma kukkaseppeleesi!

Täältä löydät kaksi versiota seppeleistä tulostettavaksi ja väritettäväksi – toisessa on Muumiperhe ja toisessa lainauksia Taikurin hattu-kirjasta.

Tove Jansson Muumit kranssi

 


Lisää ajankohtaista