image-3880

Jatkuvasti uudistuva peloton taiteilija – uusi Tove Jansson -näyttely Oslossa Norjan piirustuskeskuksessa

Snork

 


Tove Jansson oli peloton taiteilija, joka oli poikkeuksellisen hyvä uudistumaan. Hän ei jämähtänyt tiettyyn ilmaisuun – ei edes silloin, kun hän löysi taidemuodon, jolle olisi ollut kysyntää jo pitkään. Tämä käy erityisen hyvin ilmi 22.6.-3.9.2023 järjestettävässä Tove Jansson -näyttelyssä Oslossa Tegnerforbundetissa, Norjan piirustuskeskuksessa. ”Tovesta tekee ainutlaatuisen se, että hän hallitsee niin monia eri tyylilajeja ja tekee sen täydellisesti”, tiivistää Lene Fjørtoft, yksi näyttelyn kuraattoreista.


Tove Jansson on ensimmäinen Tove Janssonin töitä esittelevä yksityisnäyttely Norjassa tuoden esiin muitakin puolia Janssonin taiteesta kuin hänen muumikuvituksensa, joista hän tuli tunnetuksi.

Näyttelyn kuraattoreina toimivat Lene Fjørtoft ja Hilde Lunde, jotka ovat viimeisen vuoden ajan perehtyneet Toven taiteeseen ja elämään.

Tove Jansson etsi aina uusia ilmaisutapoja

”Tovesta tekee ainutlaatuisen se, että hän hallitsee niin monia eri tyylilajeja ja tekee sen täydellisesti. Hän on loistava kirjailijana, kuvittajana ja maalarina. Hän ei ollut hyvä vain yhdessä asiassa. Hän on hyvin peloton, hän otti koko ajan uusia projekteja, hän ei lopettanut, kun hän löysi jotain, jossa hän oli hyvä, ja hän loi jatkuvasti uusia asioita uusissa tyylilajeissa. Uskon, että monet taiteilijat, jotka ovat työskennelleet 50 vuotta ja löytäneet oman muotonsa, jatkavat sitä, minkä he tietävät toimivan ja minkä yleisö ottaa hyvin vastaan. Se kertoo paljon hänen persoonastaan, että hän vain jatkoi ja etsi koko ajan uusia ilmaisumuotoja”, Fjørtoft sanoo.

Lunde lisää: ”Hän on myös niin yleismaailmallinen ja ajaton, ei vain siinä, mitä hän edusti ihmisenä ja miten hän eli, vaan myös taiteessaan, kirjoissaan ja koko muumimaailmassa, jonka hän loi.”

”Hyvin poikkeuksellisesti hän tavoittaa suuren kansainvälisen yleisön ja uusia sukupolvia koko ajan ja onnistuu puhuttelemaan niin monia eri kulttuureja.”

Vapauden jano näkyy kaikkialla Tove Janssonin teoksissa

Tegnerforbundetin Tove Jansson -näyttely Oslossa nostaa esiin myös taiteilijan, joka janosi vapautta sen kaikissa muodoissa. Kuraattorit nostavat esiin myös rohkeuden kaltaisia teemoja, jotka ovat keskeisiä taiteilijan työssä.

Miten kuvailisit Toven tyyliä?

”Temaattisesti näyttää siltä, että vapaus on teema kaikissa hänen taidemuodoissaan, yksilön vapaus, oikeus olla oma itsensä. Tämä näkyy hänen omakuvissaan, kuvituksissaan ja kirjoituksissaan”, Fjørtoft sanoo.


On mahdotonta sanoa yhtä asiaa, kaikki Tovessa on yllättävää!


Lunde jatkaa: ”…Ja naisena hän oli rohkea, jos ajatellaan, miten hän esitteli itsensä myöhäisissä omakuvissaan, jotka muuttuivat raaemmiksi, haavoittuvammiksi ja suodattamattomammiksi. Hän uskalsi näyttää, että ihminen vanhenee. En olisi luultavasti kävellyt näyttelyssämme ja ajatellut: ah, tuo on Tove Jansson. Ja juuri se on niin hauskaa, että saamme näyttää hänestä useita puolia, joita et ole tiennyt. Silloin voi yllättyä ja tunnistaa jotain siitä, mitä on lukenut tai nähnyt Muumeista.”

”Tove Janssonin taidetta on hyvin vaikea laittaa laatikkoon ja sanoa, että hän työskentelee tavalla tai toisella, vaikka usein haluammekin taiteilijan mahtuvan johonkin malliin, mutta hän ei halua sitäkään”, Fjørtoft sanoo.

Keskiössä perhe

Hieman yli vuosi sitten kuraattorit pääsivät tutustumaan Moomin Charactersin hallinnoimaan Tove Janssonin arkistoon. Pitkän penkomisen jälkeen he päättivät keskittyä näyttelyssä Toven omakuviin ja tutkia temaattisesti myös perheen merkitystä Toven tuotannossa.

”Temaattisesti on mielenkiintoista nähdä, miten perhe toimi yhdessä ja millaisia odotuksia Tovelle asetettiin kotoa käsin, luultavasti odotuksia, jotka säilyivät hänen mukanaan koko hänen elämänsä ajan. Myös Toven äiti Signe ”Ham” Hammarsten Jansson kiehtoi meitä kovasti, hänen piirustustensa näkeminen oli häkellyttävää. Hän oli minulle taiteilijana täysin tuntematon, en ollut koskaan nähnyt hänen töitään. Hänen piirustuksensa ovat aivan uskomattomia, hän on mielettömän lahjakas taiteilija”, Fjørtoft sanoo.

Äiti Ham oli merkityksellinen Tove Janssonin tuotannossa

”Haluamme myös sanoa, että mielestämme Ham todella ansaitsee oman näyttelynsä!”, Lunde lisää.

Signe "Ham" Hammarsten-Janssonin kirjankansi esillä Tegnerforbundetissa – Norjan piirustuskeskuksessa – Tove Jansson -näyttelyssä Oslossa.
Signe ”Ham” Hammarsten Janssonin kirjankansi esillä Tegnerforbundetissa – Norjan piirustuskeskuksessa – Tove Jansson -näyttelyssä Oslossa.

Fjørtoft jatkaa: ”Taidehistorioitsijat puhuvat mielellään taiteilijoista yksinäisinä neroina, jotka seisovat myrskyn keskellä, taiteilija yhteiskuntaa vastaan. Tämä ei ole todellisuutta. Taiteilijat työskentelevät usein kollektiivissa, taiteellisessa yhteistyössä muiden kanssa. Ja koko Janssonin perheen kohdalla tämä on selvää. Erityisesti Toven ja Hamin välinen suhde havainnollistaa tätä. Ham ei ollut vain Toven opettaja, vaan hän myös jakoi kontakteja, joiden ansiosta Tove sai töitä jo varhain, millä oli valtava vaikutus Toven elinolosuhteisiin taiteilijana. Ham osoitti, että taiteilijanakin on mahdollista tienata toimeentulonsa”.

Raaka omakuva rikkoo normeja

Kun Fjørtoftilta ja Lundelta kysytään, onko heillä näyttelyssä suosikkiteosta, he ovat samaa mieltä:

”Tutustuessani Toven töihin ja lukiessani hänestä olen pitänyt kovasti hänen omakuvastaan vuodelta 1975. Se on niin raaka, että hän poistaa kaikki ihannoinnin ja kaunistelun jäljet. Se on rohkea ja rikkoo normia omakuvien perinteessä”, Fjørtoft sanoo Lunden tukiessa.

”Teos todella loistaa, siinä oleva energia ja tapa, jolla hän käyttää sivellintä, se vain säteilee energiaa teoksesta. Aivan kuin teos sanoisi: ”Tässä minä olen. Ota tai jätä!”

Tove Jansson omakuva 1975.
Tove Jansson omakuva 1975. Tutustu maalaukseen ykstiyiskohtaisesti kuvagalleriassamme.

Kuraattorit näkevät selviä syitä siihen, miksi Tove Jansson näyttää kiintyneen omakuvien maalaamiseen, joita hän teki koko pitkän uransa ajan.

”Omakuvan tekeminen on helppoa, koska malli on saatavilla, mutta samalla se on yksi vaikeimmista asioista hallita taiteellisesti. Se on yhdistelmä, joka mielestäni sopi hyvin Toven temperamenttiin. Jos haluaa tehdä hyvän omakuvan, on tiedettävä, kuka on, ja hän tiesi sen”, Fjørtoft sanoo.

Tove Janssonin näyttelyssä Oslossa yli 50 teosta

Näyttelyssä on esillä omakuvia, piirroksia, luonnoksia ja kirjoja, joita Tove Jansson kirjoitti lapsena, kuvituksia satiirisesta GARM-lehdestä sekä öljyvärimaalauksia – yhteensä yli 50 teosta. Teokset edustavat perhettä, luonnoksia matkoilta, kuvituksia, tilaustöitä ja mielikuvituksellisia piirtelyitä. Saivatko kuraattorit näyttelyä työstäessä jotain yllättävää tietoa Tovesta?

”On uskomaton kunnia työskennellä Tove Janssonin taiteen parissa, koska hän on niin suuri ja hänen tuotantonsa on niin laaja”, Fjørtoft sanoo. ”On mahdotonta sanoa yhtä asiaa, kaikki Tovessa on yllättävää!”


Haluatko pysyä ajan tasalla uusimmista uutisista ja tapahtumista, kuten mielenkiintoisista näyttelyistä, jotka liittyvät Tove Janssoniin? Tilaa neljännesvuosittain ilmestyvä Tove Jansson -uutiskirje!

Tutustu kaikkiin ajankohtaisiin Tove Jansson- ja Muumi-näyttelyihin täällä.


Lisää ajankohtaista