Tove Jansson Klovharun krans

Tove Jansson genom Tuulikki Pietiläs lins – se videor från Klovharun

Snork

 


Tuulikki Pietilä köpte sin första Konica-kamera under sin och Tove Janssons stora jordenruntresa (1971-1972). Pietiläs aldrig tidigare skådade smalfilmer från den finska skärgården bjuder på vardagliga, glada ögonblick från 1980-talets Klovharun.


Konstgrafikern, professorn Tuulikki Pietilä är känd som en av de mest centrala konstnärerna inom finsk konstgrafik, Tove Janssons livspartner och förebilden för Too-ticki i muminböckerna, men också som en flitig filmskapare. Hon köpte sin första Konica, en super 8 mm-kamera, i Japan 1971 under en jordenruntresa tillsammans med Tove Jansson. Kameran och Tuulikki var efter det en oskiljaktig duo.

Aldrig tidigare visat material från filmsamlingen 

Pietilä filmade hundratals, om inte tusentals, timmar under parets gemensamma utlandsresor runt om i världen. Otaliga ögonblick av Janssons och Pietiläs liv tillsammans på ön Klovharun i Pellinge har också fångats av Pietiläs kamera.

År 1964, för 60 år sedan, började byggandet av en liten stuga, med utsikt i fyra riktningar, på en liten ö i Finska viken. Stugan ritades av Pietiläs bror, arkitekt Reima Pietilä, tillsammans med hans arkitekthustru Raili Pietilä. Ön Klovharun och stugan var Janssons och Pietiläs hem under nästan trettio somrar.

Rummet skulle ha fyra fönster, ett i var vägg. I sydost gav vi plats för de stora stormarna som rasar tvärs över ön, i öster får månen spegla sig i gloet och i väster finns en bergvägg med mossa och stensöta. Norrut måste man kunna hålla utkik för att se vad som kommer åkande och hinna vänja sig.

Tove Jansson & Tuulikki Pietilä
Anteckningar från en ö

De tidigare aldrig visade videorna nedan är en liten del av Pietiläs omfattande samling av smalfilmer. I de här videorna, som spelades in på 1980-talet, har Tuulikki Pietilä fångat både vardagen utan rinnande vatten på ön och blomsterprakten dagen efter Janssons födelsedagsfest. Somrarna på ön var njutbara månader för duon, där de arbetade och skapade omgivna av havet.

 

Tove Jansson med blommor efter sin födelsedagsfest på Klovharun 1989.

 

Tove Jansson på Klovharun 1986.

 

Tove Jansson matar måsar på Klovharun 1983.

 

Tove Janssons dagliga sysslor på en stugö utan rinnande vatten och elektricitet, 1983.

 

Två dokumentärfilmer, Haru, de ensammas ö (1994) och Tove och Tooti i Europa (2004), har också skapats på basen utgående från super 8-filmerna. Dokumentärerna är regisserade av Kanerva Cederström och Riikka Tanner.

Donationer till konstmuseer, utbildningsinstitutioner och arkiv

År 1995 donerade den 78-åriga Tuulikki Pietilä hela sin samling av super 8-filmer till Nationella audiovisuella institutet Kavi i Finland. I den donerade samlingen ingår också filmer som hennes bror, arkitekten Reima Pietilä, har filmat.

Utöver donationen av filmsamlingen testamenterade Pietilä, som avled 2009, hela sin konstproduktion, ca 1400 verk, till konstmuseet Ateneum i Helsingfors. Hon testamenterade också sin omfattande filmsamling till studerande och forskare inom filmkonst. Institutionen för filmkonst (ELO) på Aalto-universitetet fick ett videoarkiv med nästan 10 000 filmer och en omfattande samling filmlitteratur.

Tillsammans med Pietilä donerade Tove Jansson 1986 delar av sin egen konst till Tammerfors konstmuseum. Donationen innehöll 1 009 verk och 38 illustrationer, bland annat originalillustrationer, skisser, konst och föremål från Janssons böcker samt tredimensionella illustrationer av mumintrollen av Jansson, Pietilä och deras vän Pentti Eistola. Senare donerade Jansson och Pietilä även mer till samlingen.

År 1991 donerade paret stugan på ön Klovharun till Pellinge Hembygdsförening. Idag hyrs stugan ut under sommarmånaderna som konstnärsresidens, med undantag för en årlig besöksvecka i slutet av juli.


Mer aktuellt